Het einde van Argentinie & het relaxe Brazilie!
Door: Suzanne en Arnoud
Blijf op de hoogte en volg suzanne
19 Maart 2009 | Brazilië, Maceió
Hoe is het met jullie? Hoe was de carnaval?
Jullie zullen je wel hebben afgevraagd, waar hangen die 2 nu uit, want het is al even geleden dat er wat op de site is gezet en hun terugdatum komt wel heel dichtbij. Dat enge gevoel van die terugdatum, bekroop ons ook en we hebben er dan ook nog 3 weken aan vastgeplakt. We zullen nu op 17 april weer in Nederland aankomen. Dit betekent dat Suus dus haar verjaardag in Rio de Janeiro zal gaan vieren. Maar voor we het over de terugreis gaan hebben, nu nog onze belevenissen tot nu toe. Omdat het al effe is geleden wordt het verhaal iets langer(maar zeker niet minder boeiend dan normaal!)
Na het avontuurlijke Patagonie, zijn we naar Buenos Aires gevlogen. In Suus haar gedachte, haar droomstad! Maar al in de taxi, viel deze droom een beetje in deugen. Hoge lelijke gebouwen en de volgende dag de hele dag regen. Uiteindelijk is het toch goed gekomen. Buenos Aires is inderdaad een prachtige stad, met veel kunst en antiekwinkeltjes, restaurantjes met live muziek, veel pleintjes, en natuurlijk heel veel mooie winkels voor Suus om te shoppen :). Ze dansen hier de tango op straat (wel een beetje voor de toeristen) en het bruist hier 24 uur!! We hebben heerlijk een hele nacht lang wijntjes gedronken op het terras, maar natuurlijk ook veel dingen bezocht. Een droomstad voor ons beiden, we zouden er zo kunnen blijven wonen (als ons Spaans iets beter zal zijn), maar we moesten door naar de mooie watervallen van Iguazu. Wat op het drielanden punt ligt, Brazilie, Argentinie en Paraguay.
De watervallen zijn onbeschrijfelijk mooi. Het is onbegrijpelijk wat een kracht water kan hebben en dat de natuur zulke mooie dingen maakt. We hadden er al veel, maar dit is zeker ook een hoogtepunt van onze reis. Vooral het zogenoemde duivelsgat, een punt waar heel veel water naar beneden stort is adembenemend mooi! We zijn ook nog met een speedboot onder de watervallen geweest, het was erg grappig en we waren kletsnat, maar konden daarna op een strandje tussen de watervallen opdrogen. De dag daarna zijn we naar de Braziliaanse kant van de watervallen gegaan. Ze zeggen dat deze minder mooi is, maar na onze mening deed deze er zeker niet voor onder. Een geweldige ervaring weer!
Daarna hebben we uiteindelijk besloten om naar Luiz, de Braziliaanse jongen die we in Cuzco hebben leren kennen, toe te gaan. Luiz woont in Uberlandia (in het midden van Brazilie). Zelfs Argentijnse busmaatschappijen hadden er nog niet van gehoord, omdat het totaal niet toeristisch is. Het was nog een heel karwei om hier naar toe te komen. Maar na 20 uur in de bus te hebben gezeten, kwamen we er aan. We werden op het busstadion opgehaald en naar zijn familie gebracht. Daar zijn we heel hartelijk ontvangen met heel veel typisch Braziliaans eten en drinken. Luiz heeft een zus en een vriendin, die gelukkig wat Engels konden, want zijn ouders spraken alleen Portugees. In deze week hebben we veel geleerd over de Braziliaanse cultuur (muziek en films), keuken, temperament, hun enorme gastvrijheid en natuurlijk de carnaval.
De eerste avond zijn we naar een tent geweest waar ze typische Braziliaanse carnaval voor daar vierden. Ze hadden carnavalsmuziek waar een grappig dansje bijhoorde. Het kwam erop neer: Armen in de lucht, schudden met je kont en springen maar! :) Maar... we hebben ook onze vertrouwelijk polonaise gedanst met de Brazilianen.
In de dagen in Uberlandia zijn we naar een ´club´geweest. Voor de mensen uit Breda: het is de Pelikaan alleen dan 10 keer zo groot en meer faciliteiten. Voor de mensen uit Zender: het is ongeveer de Breuly, Lentebad, Bent sportschool+ tennisbaan, het Rosorum en Lentemorgen bij elkaar en dan iets mooier en groter! Voor hun is het 1 van de sportscholen. Hier hebben we heerlijk 2 dagen vertoefd. Daarnaast zijn we naar een hotpark gegaan(een super groot subtropisch buitenzwemparadijs, met een nagemaakt strand en golven en vele attracties)Daar in het dorp hebben we ook de carnaval meegemaakt. Het bestond vooral uit heel veel auto´s met de achterklep open en hele grote boxen met muziek. En veel mensen dansend op straat met eigen koelboxen met eigen drank.
Bijna elke zondag besteden de Brazilianen aan een barbeque. Arnoud was deze keer de man van het vlees. De Brazilianen geven toe dat het Argentijnse vlees lekkerder is, maar zij kunnen het beter bereiden.:) Na een heerlijke week hier verwend te zijn werden we door zijn zus uitgenodigd die in Sao Paulo woont.
Hoewel Sao Paulo niet op ons lijstje stond hebben we deze stad nog maar even meegepikt.We hadden verwacht alleen een business stad te zien, maar Sao Paulo heeft veel moois en een leuk nachtleven! We moesten even terugdenken aan het begin van onze reis New York. Naast de mooie skylines heeft het ook mooie pleinen met oude gebouwen. Vooral het gebouw en de tuin van het onafhankelijkheidsmuseum was prachtig. Zondag zijn we naar een mis geweest in 1 van de vele kerken daar. Nou gaan wij zelf in Nederland maar max.1 keer per jaar naar de kerk, maar we kunnen wel bedenken dat het niet elke zondag zo druk is in een kerk in Nl, we moesten gewoon staan! In het begin was het erg interessant, de wierook, de rituelen en het gezang, maar na een preek van meer dan een uur in het Potugees werd het wel wat saai. Maandagochtend zijn we naar Fotaleza gevlogen, het Noord oosten van Brazilie.
We kwamen hier voor de stranden, maar we voelden ons hier weer even thuis in Nederland, want we hadden 3 dagen regen. Allen hebben wij de luxe om te zeggen: ´We zijn het zat´. Dus hebben we de bus gepakt meer naar het zuiden naar hoe ze het in Brazilie noemen, de stad van de zon , Natal. Hierin hadden ze gelijk en we hebben hier dan ook een week genoten van zon zee en strand. De laatste dag wilde we toch meer gezien hebben van Natal dan alleen ons strandbedje. Op aanraden van een Nederlander(de eerste die we in Brazilie tegen kwamen) en zijn lokale vriendin, hebben we een buggytour geboekt naar de zandduinen en stranden. Dit was namelijk het mooiste wat ze ooit gezien hadden. We kregen tijdens de tour een beetje het idee dat we naar huis moeten omdat we verwend raken. De zanduinen waren minder mooi dan in Peru en hoewel de stranden mooi waren kunnen ze niet op tegen die van de ABC- eilanden! Hoewel we hier nog wel even hadden kunnen blijven in de zon en met de vele Nederlandse toeristen moesten we door. Omdat ons einde van onze reis nu weer een beetje dichterbij komt hebben we iets van een planning gemaakt om al het moois nog te kunnen zien.
We hoorde over het plaatsje Pipa dat veel kleinschaliger is en mooier. Hier hebben we in een Pousada(is een soort van hostel in Brazilie, alleen dan iets luxer en met een geweldig ontbijtbuffet!) gezeten bij een Nl jong stel die het net sinds 3,5 maand hadden gestart. In Pipa hoorde we van een strand waar je dolfijnen kon zien. Na een halfuur in de zee te hadden gezwommen in de hoop er 1 te zien hadden we de moed al bijna opgegeven toen er 1-tje vlak langs ons zwom. Na een tijdje kwamen er zelfs nog meer en ze maakte zelfs een mooi sprongetje voor ons.:) Wat een prachtige beesten we kunnen er geen genoeg van krijgen. Deze keer was nog mooier dan in Bolivia en Curacao! De volgende dag hebben we onze eerste golfsurfles gehad. En wonder boven wonder stonden zowel Suus als Arnoud een paar keer op de plank!! :) Een hele leuke ervaring die we zeker nog gaan herhalen. Pipa is de mooiste strand tot nu toe!
De volgende bestemming was Olinda. Een historisch, koloniaal vissersdorpje dat in de 17de eeuw door de Nederlanders is verwoest. Misschien maar goed ook want het is nu een prachtig dorpje met gekleurde huisjes. En nu net na de carnaval met alle versiering was het deste knusser. Vervolgens besloten om naar Japaratinga te gaan.
Op de kaart en de Lonely planet niet te vinden, maar ooit een keer iets gelezen in een reisgids dat je hier kon snorkelen en koraalrif kon zien. Dus wij gingen ervoor. Het vervoer hier in het Noordoosten is een stuk lastiger. We moeten veel met stadsbussen reizen waar ze een poortje hebben bij de ingang, waar onze backpack niet doorheen past, erg handig!! Dus na een lastige reis (bus metro, bus en veel wachten) werden we midden op een weg gedropt met onze tassen. Gedurende onze wandeltocht met onze backpacks werden we behoorlijk raar aangekeken. We hadden al snel een prachtige pousada gevonden met balkon, hangmatten en zeezicht, dus voor ons erg luxe! We dachten hier wel een paar dagen te vertoeven maar het verliep helaas wat anders.....
Het was allemaal prachtig tot dat de electriciteit uitviel op de bovenverdieping waar onze kamer zat. Dus wij naar beneden om daar te zitten. Toen kwamen we erachter dat we de enige in de hele pousada waren zelfs de receptie was nergens te bekennen. Na een paar minuten viel de rest van de electriciteit uit en wat bleek, het hele dorp had geen licht meer! Mensen begonnen te gillen en het was echt pikke, pikke donker.( De sterrenhemel was wel prachtig!!) Ons overbuurmeisje kwam ons een kaarsje brengen en daar zaten we dan op een stoepje met ons kaarsje 2 uur te wachten.En daar was eindelijk weer stroom!! We konden er nog wel om lachen en gingen snel douchen om dan te gaan eten. We hadden wel al aardig honger gekregen. Naar een wandeling door het hele dorp(hadden we zo gedaan want zo groot is het niet)en wat rondgevraagd te hebben kwamen we erachter dat de 2 restaurants die ze hadden helaas dicht zaten na de stroomuitval!! Na lang zoeken een shopje gevonden dat chips verkocht en water dus dat was ons avondeten, jammie! De volgende dag vol goede moed wilde we een tour boeken naar de koraalriffen. Bij de toeristinfo spraken ze natuurlijk geen engels en de plattegrondjes waren op(het was toch zo druk geweest met carnaval, ondertussen bijna een maand geleden!)Na onze mooie tekening met een snorkel kwamen we bij de plek waar de boot zou vertrekken we moesten alleen 2 uur wachten. Prima geen probleem, al werden de wolkjes wel al wat meer. Op de afgesproken tijd regende het! En wat kregen we te horen er was helemaal geen boot! We konden wel met een auto ergens heen waar een boot was en dan zouden we 1 in plaats van de 3 koraalriffen kunnen zien, voor de zelfde prijs!! Die mensen daar zijn echt gestoord! We waren er helemaal klaar mee, hebben onze tas gepakt en wilde daar zo snel mogelijk weg! We wilde nog effe snel pinnen, maar helaas hebben de pinautomaten daar ook siesta. Na weer nagestaard te zijn kwamen we weer bij de weg uit.. tja en toen...Er ging maar 1 bus per dag naar maceio maar hoe laat kon niemand ons vertellen. Na een rampzalige discussie met een busje en later taxichauffeur waar we jullie de details van zullen besparen stonden we 2 uur later in Maceio. En daar zitten we dus nu! Ach ja dat zijn de ´grote´ problemen die wij hebben :)
En genieten weer heerlijk in Maceio van de zon, zee en strand en hebben er nog maar een dagje aan vast geplakt. Hierna gaan we naar Salvador en Chapada Dimantinia(een natuurparadijsje zoals we hebben vernomen) Om daarna na Rio te gaan en daar nog even te vertoeven en Suus d´r verjaardag te vieren.Tot zover onze belevenissen hier. We genieten erg van het mooie Brazilie en zijn blij dat we hier voor gekozen hebben.
Hou ons vooral ook op de hoogte van jullie belevenissen daar! Wij genieten nog even.
De rest van de foto`s zullen we in levende lijve gaan vertonen, dus zetten we niet meer op de site.Het zijn er ook niet zo heel veel want van Fotaleza tot en met Pipa zijn op mysterieuse wijze verdwenen van onze sd card! Ach scheelt weer straks met het selecteren!:)
Heel veel liefs weer van ons
20 Maart 2009 - 00:41
Jan En Marga:
We volgen met veel belangstelling jullie reis. Nog een mooie tijd en we zien jullie op de 17e.
groetjes -
20 Maart 2009 - 10:39
Renaat:
Hejj Suus!
Wat lekker dat jullie nog een paar weekjes extra gaan. Waarom niet als het geld nog niet op is! Julie hebbe weer een hoop gedaan, geweldig dat jullie nog zo veel contact hadden met echte locals die jullie op exclusieve plekken brachten! Wel klote van het snorkelen en de foto's!! Was juist zo benieuwd naar die foto's van Pipa! Ik heb trouwens ook een fotoalbum van Azie laten maken wat een dezer dagen geleverd word, werd wel eens tijd na een jaar haha.
Fijne weken nog, ik zie je weer in Nederland!!
Kuss -
21 Maart 2009 - 12:38
Fioon En Mennold:
heey luitjes! wat een verhaal! ik vind het echt stoer dat jullie elke keer al die busjes en gekke tripjes aangaan naar plekken die niet eens op de kaart staan, haha
toppie! en het klonk best wel eng dat verhaal met die stroomuitval.. jullie zijn echte avonturiers.. echt bagpackers! :-D
hier alles goed!! mennold heeft een baan!!! bij impuls, een welzijnsorganisatie in amsterdam, voor 32 uur per week. maandag is zijn derde gesprek, moet goed komen! gister zijn we naar een comedy night van luna blou geweest in de stadsschouwburg utrecht! was heel leuk! zeker ook voor mennold. alleen: op de flyer stond dat er gedeeltelijk papiaments werd gesproken en dat het ook te volgen was voor nederlanders. nou, dat was het dus niet. typisch luna blou om dat niet te melden. maar ja, money money money! en dat had tot gevolg dat tijdens de voorstelling alle nederlanders wegliepen omdat ze er geen zak van begrepen en de antillianen maar dubbel lagen van het lachen.. ahaha
en verder is de lente hier begonnen. heerlijk!! al 2 dagen schijnt het zonnetje hier.. :-D
nou lieverds ik moet jullie mails ook nog lezen dat ga ik nu doen.
geniet en tot snel!! xxx -
24 Maart 2009 - 11:08
Duco En Ina:
Hebben genoten van jullie sfeerbeelden. Het verhaal leest als een spannend avontuur. Veel liefs. We kijken uit naar jullie terugkeer. -
06 April 2009 - 22:42
Ria:
Hallo jarige!
Mijn mail naar jou is weer teruggekomen. Daarom maar hier op deze site. Van harte gefeliciteerd met je 26ste verjaardag! Heel apart om het in Rio te vieren, en wij in Zevenaar zonder jou. Maar zaterdag 18 april doen we het dik over. We kijken er naar uit. Al enig idee hoeveel er komen?
Hebben jullie je reistoestemmingsformulieral verzonden?
Een hele leuke dag, een lekkere knuffel en dikke zoen van papa en mij.
De 17e april in het echt!
Mama.