Parte tres, van Bolivia tot Chili
Blijf op de hoogte en volg suzanne
18 Januari 2009 | Bolivia, La Paz
Allemaal een goede jaarwisseling gehad? Ja, het lijkt alweer zo lang geleden, daarom tijd voor een update.
Ons oud en nieuw was erg geslaagd. We hebben het in La paz gevierd. We zijn eerst met een groepje wezen uit eten die we kenden vanuit Cusco. Daarna wilde we graag buiten het vuurwerk zien dus hebben we een taxi gepakt. Helaas heb je in bolivia niet 1 grote plaza maar wel 6 verschillende. We hadden er eentje gekozen, maar daar aangekomen bleek er geen kip op straat te lopen. Voor 5 bolivianos hadden we de taxichauffeur gevraagd om ons dan naar een plaza te brengen waar wel wat te doen was. Om 5 voor 12 kwamen we aan en zagen alle locals een trap oprennen, dus wij erachteraan. We kwamen op een berg uit met schitterend uitzicht over de hele stad.We waren de enige toeristen en vielen ook erg op met onze hoedjes(zie foto¨s) Om 12 uur werd het vuurwerk van La Paz zelf naast ons afgestoken, prachtig! Daarna zijn we naar een dicotheek geweest om het nieuwe jaar goed in te luiden tot bij jullie de volgende dag in de middag.
We zijn ongeveer een week in La paz geweest. We hebben hier de gevangenis bezocht. Erg bizar. We hoorde dat je op het pleintje voor de gevangenis moest gaan rondlopen en dat je vanzelf werd aangesproken. Binnen 2 minuten stond er een zuid-afrikaan voor ons we moesten snel naar binnen en daar in een klein kamertje geld afrekenen.In de gevangenis wonen hele families van de gevangenen, waarvan 600 kinderen.(zij zijn wel vrij om de gevangtenis te verlaten) Je hebt 7 verschillenede secties en het komt er op neer; hoe meer je betaald hoe beter je cel is. Lekker corrupt dus.Onze gids zat 4 jaar vast voor het verkopen van drugs. Na 2,5 uur rondgelopen te hebben moesten we met 5 gevangenen naar een kamertje om de 15 bolivianos te betalen voor de camera die je mee mocht nemen. En om de gevangenen die de ¨tour¨gaven een tip te geven. Na we dit hadden gedaan vroegen ze om meer geld wat de sfeer niet echt gemakkelijk maakte, daarna boden ze coke aan; 1 gram voor 100 bolivianos(delen door 10) Het spiegeltje lag al klaar. We hadden nogal een braaf groepje en niemand van ons wilde wat kopen. Toch bleven ze 5 minuten lag druk op ons uitoefenen. Een man die al 15 jaar zat en 1 die al 14 jaar zat(we wilde liever niet weten waarvoor ze zaten)waardoor de sfeer nog net iets ongemakkelijker werd. Uiteindelijk gaven ze op en zijn we snel naar buiten gerend.
Verder hebben we de Death road gereden. Dat is mountainbiken op, zoals de naam al zegt, een erg gevaarlijke weg waar veel doden vallen. Helaas is het regenseizoen in Zuid- Amerika anders dan op Curacao(waar het na 1 uur regenen droog was)en hebben we hier 4 uur lang door de regen en mist gefietst. We waren tot onze onderbroek doorweekt.
Ga je de meest gevaarlijke route fietsen krijg je ook nog het meest gevaarlijke weer! Je zag geen klap. (Wat misschien ook wel als voordeel had dat je de afgrond amper kon zien) Het was een hele ervaring als je nog nooit van je leven hebt gemountainbiked(Suus)of amper(Arnoud).Maar we hebben het overleefd!
Vanuit La paz zijn we met het vliegtuig naar de jungle gevlogen. We moesten 1 dagje wachten omdat het vliegtuig vanwege de regen niet kon landen op de landingsbaan(lees; een grasveld) We hebben in 3 dagen veel krokodillen/kaaimannen/alligators gezien(die dichterbij kwamen dan ons lief was)Een wurgslang vast gehouden, nadat we 2 uur lang naar hem op zoek waren geweest. Door de blubber gelopen tot je knieen, en vergezeld door duizenden muggen met 40 graden! Geen pretje dus. Daarnaast hebben we heel veel schattige aapjes gezien, heel veel rare verschillende vogels, schildpadden en hele grote rare zwemmende bevers/cavia¨s. En als hoogtepunt hebben we gezwomen met rose dolfijnen. Ook dit was niet helemaal hetzelfde als op curacao, we konden niet aan zijn vin gaan hangen. Maar op 2 meter afstand die prachtige beesten bewonderen in het wild was een hele ervaring. Het enige enge idee was dat in die zelfde rivier waar wij in zwommen ook pirania¨s en de krokodillen in zwommen.....Ook dit hebben wij weer overleefd.
Na drie dagen lek geprikt te zijn door de muggen en gedoucht te hebben met rivierwater, vonden we dat we een shopdagje hadden verdiend! Wat had Suus dat gemist!!We hebben onze souveniertjes meteen opgestuurd naar huis, want we zijn bijna de goedkope landjes uit.
Vervolgens de bus gepakt naar Sucre om daar 1 dag door te brengen. De mooiste stad van Bolivia, zeggen ze zelf. Er zijn hier veel witte gebouwen. Dezelfde dag de bus gepakt naar Potosi.
Hier zijn we de volgende dag de mijnen in geweest. Hier werken dagelijks nog 4,5 duizend mijnwerkers in erbarmelijke omstandigheden! Op een hoogte van meer dan 4000km en door die kleine gangetjes kreeg je het behoorlijk benauwd! Het was erg indrukwekkend om de mijnwerkers aan het werk te zien.(zie foto¨s)
Vervolgens de bus naar Uyuni gepakt om daar een schitterende 3 daagse tour te maken over de zoutvlaktes. Dit was 1 van onze hoogtepunten van de reis. Je kan je niet voorstellen hoe het is om alleen maar een witte vlakte te zien, prachtig! De eerste dag alleen maar over de zoutvlaktes gereden(kan je een beetje voorstellen hoe groot het is) en erg veel lol gehad met foto¨s maken! Dus zeker even de moeite waard om een kijkje te nemen op onze site.:)(suusenarnoud.mijnalbums.nl)
Verder die dag nog een eiland bezocht met cactussen midden op de zoutvlakte. En ¨s nachts geslapen in een hostel gemaakt van zout en zand op de vloer.
De volgende dag hebben we flamingo¨s bekeken op schitterende meren met heel veel kleuren(geel, rose, wit,groen, blauw, bruin)
De laatste dag heeeeel vroeg op om de zonsopgang te bewonderen bij geisers. Om daarna een duik te nemen in een terminaal zwembad. In de middag kwamen we aan bij de chileense grens, waar ze ons en onze tassen gedropt hebben. Met een minibusjes zijn we de grens over gebracht en naar een flinke controle van de tassen (helaas moesten we onze cocabladeren inleveren)zijn we aangekomen in San Pedro.
Dus voor degene die na ons lange verhaal nog scherp is; wij zijn nu in Chili. Dat betekent; ons telefoonnummer werkt niet meer en het is hier 4 uur vroeger dan bij jullie, dus we komen steeds dichterbij :). In San Pedro zullen we de maanvallei bezoeken met zonsondergang (volgens Cris Zeegers de mooiste die hij ooit gezien heeft, zie yorin travel) en nog mooiere geisers dan we al gezien hebben(zeggen de Chilenen)
Dinsdag pakken we de bus naar Salta in Argentinie. Hier zullen we weer een telefoonkaartje kopen, we houden jullie op de hoogte.
Hoe is het in Nederland? Sneeuwt het nog steeds? Wij gaan nu alleen maar zuidelijker wat betekent; geen regen meer en meer zon. :)
We horen graag van jullie en tot de volgende update in Argentinie!
Veel Liefs Ons
18 Januari 2009 - 19:43
Ruben:
Lekke dag!
Kus van het Afrikaanse continent! -
19 Januari 2009 - 07:48
Ina En Duco:
Hallo Suus en Arnoud,
Een mooie beschrijving van jullie avonturen. Nog heel veel plezier en wees voorzichtig. warme groet We emailen.
19 Januari 2009 - 09:51
Marjan:
hey suus! wat leuk om te lezen en wat een gave foto's! jullie hebben je lekker uitgeleefd haha, lijkt wel gefotoshopt! maar dan beter :) geniet vooral lekker door, dan geniet ik mee!
Groetjes! -
19 Januari 2009 - 11:07
John:
Arnie! Goed verhaal +1
Je loopt mn broer net mis, hij is van argentinie naar chili (santiago) gegaan en gaat nu naar de zoutvlaktes in Bolivia.
Veel plezier nog!
Kusje haaaiii -
19 Januari 2009 - 12:43
Anke:
Wat een verhaal van die gevangenis, wel vet, maar beter dat je niet gevraagd hebt waarvoor ze zaten.....wordt nu tocyh wel tijd dat je weer eens hier heen komt...weet je al een datum? Veel plezier in ieder geval nog..xx -
19 Januari 2009 - 18:57
Fiona:
Wat een spannende avonturen!! en wat een superrrrrrrmooie foto's! Zucht.. ik ben ZOOOOOOOOO jaloers!!!!! echt! ik wil nu mijn baan opzeggen en ook gaan reizen!!! en alles zien wat jullie zien! Zag ik het nou goed op de foto's dat jullie nog met de mensen waren met wie jullie met oud en nieuw waren??? En hoe kan het nou dat jullie eerst in een muts en dikke jas staan en vervolgens in die geiser! wat een verschil.. die zoutvlaktes zijn inderdaad heel erg mooi.. haha en ik moest echt lachen om een paar van jullie foto's.. vooral die foto dat jullie achter die bosjes verstopt zaten.. didnt see that one coming hahaha
ik had jullie nog gesmst maar die kwam dus niet aan.. want guess what.. de loveparade gaat dit jaar niet door! het plaatsje bochum kan de hoeveelheid mensen niet aan en er wordt dit jaar niet naar een alternatief gezocht.. dus we moeten maar een ander leuk feestje uitkiezen!! komt wel weer wanneer jullie terug zijn.. goede reis verder en stuur zsm weer jullie nieuwe nummer dan kunnen we weer even bellen!
much love en dikke kus van ons.. -
19 Januari 2009 - 19:44
Karin:
En wij hier maar zwoegen in de kou en regen ;) Goed te horen dat jullie het beter bekeken hebben!
Karin -
20 Januari 2009 - 07:12
Renaat:
Hej meske,
Bedankt voor jouw krabbel! Ik moet je verhaal toch nog maar eens doorlezen indd omdat je dus wel machu picchu hebt gezien hahaha. Nou ja ook dit keer weer freaky belevenissen zeg. Doodeng, die gevangenis! Doet me een beetje denken aan prisonbreak brrrr. Die coke was wel erg goedkoop, zou het gewoon gedaan hebben hoor ;) (grapje he!). Ben ook weer benieuwd naar de Chili-avonturen! Hier gaat alles goed, het is gelukkig niet meer aan het vriezen/sneeuwen! M'n nieuwe werkplek zit er ook aan te komen gelukkig, nog twee weekjes. 3 februari is mijn eerste werkdag!
Tot horens weer, veel plezier weer!
Kus